Vi er helt nye forældre
top of page
  • Laura Gershøj Bruhn

Vi er helt nye forældre

Kære jer.


Velkommen til forældreskabet! Lige nu er der meget nyt at forholde sig til - og det kan være overvældende - men den følelse er helt normal. Vores allerbedste anbefaling er at mærke efter, hvordan I bedst kan være der for jeres barn, hinanden og jer selv.


Alligevel har vi samlet et lille skriv, om det helt fundamentale i babys første tid uden for mors trygge mave.



At skabe det følelsesmæssige bånd kan godt tage tid

Ved en fødsel af et lille barn skabes følelsesmæssige bånd. Tilknytningen mellem barn og forældre er livsvigtigt for barnet, da det er forældrene, der skal sørge for basale behov som mad og tryghed. Denne tilknytning udvikles helt af sig selv for de fleste, men for andre tager det længere tid at knytte sig til barnet. Og det er helt normalt. Det vigtigste er, at man ikke bliver skræmt eller fortvivlet, hvis de store følelser ikke kommer med det samme. Der rådes til, at man med tålmodighed skal lære barnet at kende, have hud mod hud kontakt i størst muligt omfang, men også bruge andre sanser som eksempelvis at dufte til barnet. Alt det vil tilsammen være med til at tilknytningen langsomt vil blive etableret.


Hvis ikke følelserne kommer, eller der opleves uventede følelser som tristhed, angst eller modløshed, anbefales det, at du taler med andre om det. Det kan være, du har en rigtig dårlig dag pga. manglende søvn eller babygråd i lange baner, men følelserne kan også være tegn på en begyndende eller allerede frembrudt fødselsdepression. Det er derfor en god ide at tale med ens partner eller sundhedsplejerske om det, hvis man er i tvivl.


Forbered jer sammen på den første tid

Den første tid i jeres nye tilværelse som familie kan føles meget overvældende. Det kan være en god ide at forberede sig på, at det hele kan føles lidt anderledes, end i havde forestillet jer eller forventet inden babys ankomst. Det kan være et overvældende ansvar at skulle tages sig af et lille nyt menneske og samtidigt er i helt vildt trætte og udmattede. Begge to - men også på hver jeres måde. Derfor er det også vigtigt, at være åbne over for hinandens reaktioner. Reaktionerne og følelserne vil være forskellige, komme på forskellige tidspunkter og kan også måske være svære at omfavne. Men prøv at se jeres forskelligheder som en styrke og giv plads til hinanden.


Hvis I ønsker at barnet skal ammes, anbefaler vi, at I forbereder jer på, at amningen kan være udfordrende at få i gang - og i starten også enormt tidskrævende. Barnet skal gerne ammes minimum otte gange i døgnet den første tid og samtidig med bleskift, bøvsning og andre behov der følger med, kan I føle at tiden løber fra jer - eller at I ikke laver andet end made, bøvse, skifte og putte.





De forventningsfulde barselsgæster

Nu er baby kommet - og alle er bare så spændte på at møde det lille vidunder. Venner og familie står måske i kø for at komme på besøg og disse nære personer kan også være behjælpelige med indkøb, madlavning eller andre huslige opgaver. Brug dem og hav dem besøg i det omfang, I føler, I kan overskue. Det er jer, der sætter agendaen og det kan også være en udfordring for ‘alt er kærlighed’. Men derfor er det stadig i orden at sige nej tak, for det kan være hårdt at være ‘på’ og åbne dørenene for besøg, når man lige er blevet forældre.



Reference:
Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning (2021) Sunde børn - Til forældre med børn i alderen 0-2 år.


bottom of page