Pleje af din nyfødte
top of page
  • Laura Gershøj Bruhn

Pleje af din nyfødte

Navle, øjne, hår, negle, arp, hud og det første bad.


Navle

Ved fødslen bliver navlestrenget klippet, og der bliver sat en elastik eller klemme på den lille stump, barnet har tilbage. Denne stump er følelsesløs og gør derfor ikke ondt på barnet. Navlestumpen vil udtørre af sig selv og til sidst falde af. Dette sker for det meste inden for de første 14 dage. Navlen skal som udgangspunkt ikke renses men blot holdes tør. Der kan forekomme lugtgener, blod og væske, hvilket er helt normalt. Hvis dette skulle forekomme kan navlen vaskes med kogt, afkølet vand - evt. ved brug af en vatpind. Hvis området rundt om navlen skulle blive rødt, skal du kontakte din sundhedsplejerske eller praktiserende læge, så den kan blive tilset.


Øjne

Et nyfødt barn kan i den første tid have lidt pus i øjnene. Dette kan skyldes en tilstoppet tårekanal, men kan nemt forveksles med øjenbetændelse. En øjenbetændelse vil typisk vise sig ved at øjet er rødt og irriteret og måske endda lidt hævet.


Hvis du er bekymret for om dit barn har øjenbetændelse, skal du rette henvendelse til egen læge for at få det undersøgt. Hvis øjet ikke er rødt og irriteret, men blot lidt klistret af pus kan man rense øjet selv.

Det gøres med saltvand eller kogt afkølet vand som er puttet på vatrundel eller et lille stykke vat. Vattet tørres henover øjet indefra næsen og ud mod øret. Der skal bruges separate stykker vat til hver enkelte øje. Husk at vaske hænder før og efter du går i gang.


HÃ¥r

Hvis barnet er født med meget hår kan det skylles med vand når barnet bades. Da barnet sagtens kan komme til at tisse i vandet under badet, kan det være en fordel at skyllet håret i starten af selve tiden i badekaret. Hvis håret trænger til at blive renset, kan der benyttes ganske lidt shampoo ved lejlighed, men langt de fleste kan nøjes med at tørre hovedet af med en våd klud, når barnet bliver vasket.


Negle

Hvis neglene er for lange, kan de rive barnet, når det nysgerrigt undersøger sig selv. Nogle kan i den første tid nulre neglene korte og andre har behov for brug af saks eller fil. Vær gerne to om at ordne negle på det lille barn og klip neglene lige over. Filen kan bruges til at sikre der ikke er nogle skarpe kanter på neglen.


Arp

Arp kan klø og være ubehagelig for barnet og bør derfor forebygges. Arp findes ikke kun i hovedbunden men kan også hos nogle børn sprede sig til panden og øjenbrynene. Arp kan forebygges og behandles ved at man redder barnets hovedbund med en tættekam. Man kan med fordel bruge lidt olie for at løsne skællene fra huden og endelig lade det sidde i et par timer inden man bruger tættekammen.


Hud

Det nyfødte barns hud er helt ny og sart. Mange cremer, sæber og olier på markedet indeholder parfume og tilsætningsstoffer, og derfor er det vigtigt, at du læser på indholdet i produkterne, du vælger.

I den første tid kan huden godt virke lidt tør og måske afskalle en smule, særligt ved anklerne og hænder. Det er fordi at huden gennemgår en forandring fra at have ligget inde i livmoderen til nu at være ude i den tørre luft. Det er helt normalt og kræver blot lidt tid til at normalisere sig.


Det første bad

Det er ikke nødvendigt at give dit barn et bad hver dag - og hyppige bade og brug af sæbe kan faktisk udtørre den nye, sarte hud. Når I skal give jeres barn et bad, er det en god ide at have alle ting til selve badet og efter badet klar, inden i går i gang. Find derfor skiftetøj, håndklæde, ren ble osv. frem imens at badekaret bliver fyldt med vand. Vandets temperatur skal være 35-37 grader varmt. Det kan tjekkes med et termometer eller ved hjælp af din albue. Hvis vandet føles rart på albuen, er vandet den rigtige temperatur. Barnets tøj kan tages af når alle forberedelserne er færdige, da du derfor vil undgå at barnet fryser. Nogle børn kan dog stadig føle det lidt overvældende at blive badet. En lille trick er at tage en ren vaskeklud, dyppe den i det lune badevand og placere den ovenpå barnet. Sørg dog for at det ikke ligger for længe på barnet og derfor bliver nedkølet.


En god tommelfingerregel er ligeledes at i starten, skal et bad ikke vare længere et end par minutter.



Reference

Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning (2021) Sunde børn - Til forældre med børn i alderen 0-2 år.



bottom of page